AMC Koersel werd opgericht op 20 mei 1948 door 10 personen uit Koersel als een pure motorcrossclub. De eerste cross vond plaats op 6 juni 1948 aan het Fonteintje te Koersel met maar liefst 12.000 toeschouwers wat enorm was voor die tijd. Voor meer hierover: KAMC Koersel CROSS
Op 12 februari 1949 werd AMC Koersel aanvaard door de toenmalige beheerraad van de BMB. Op 28 januari 1971 werd AMC Koersel omgevormd tot een VZW.

Op 6 maart 2019 kwam er helaas een einde aan de crossclub AMC Koersel. De laatste cross werd in 2003 georganiseerd op het militaire domein te Hechtel. Op ons eigen terrein aan "'t Kapelleke" mochten we al enkele jaren geen cross meer inrichten. (Je weet wel . . milieu, groen, vogelrichtlijngebied, enz.) De bestaande VZW KAMC Koersel werd op 6 maart 2019 overgenomen door de Toersimeafdeling en gaat verder onder deze naam. Het vzw nummer sinds de oprichting werd alzo behouden namelijk 0408.103.447

In 1969 werd door een aantal brommer en motorliefhebbers in Koersel beslist om samen aan een motortreffen te gaan deelnemen. Het waren Marcel Schaeken, Henri Schaeken, Marcel Vanschooren, Luc Put, Guido Gijbels, Jules Lemmens, Guido Lemmens, Luc Daniels, Armand Bleux, Custers Henri en Wuyts Maurice. Dit was, zonder dat ze het zelf beseften, de start van het latere MC Koersel. Het waren gewoonweg goede vrienden met dezelfde passie voor moto's die samen "TTK" oprichtten oftewel "Toeristen Team Koersel".
Nog andere motorrijders sloten zich bij TTK aan en er werd een bestuur gevormd, met Marcel Schaeken als voorzitter, om alles een beetje te organiseren. Na enkele maanden werd in 1970 toenadering gezocht tot de bestaande AMC Koersel crossclub en na enige onderhandelingen tussen pot en pint werd TTK omgevormd tot MC Koersel Toerisme. Sinds 1970 resisteert deze toerismeafdeling dus onder de "AMC Koersel" en werden wij door de BMB ook erkend als de toerismeafdeling van AMC Koersel. Wij zijn daarmee de oudste BMB toerismeclub van Limburg met effectief ook rijdende toerismerijders.
De meeste stichters van het eerste uur zijn vandaag de dag trouwens nog altijd lid van MC Koersel. In 1971 vervoegden Gijbels Jos, Leyssens André en Polle Francois de rest bij MC Koersel. In 1974 kwam Georges Timmers de rangen van MC Koersel versterken (in het bestuur vanaf 1977) en in 1977 was het de beurt aan Raf "Moto Guzzi" Smeets (in het bestuur vanaf 1979). Samen met Marcel Schaeken (voorzitter van bij de aanvang) waren zij de drijvende krachten achter het steeds groeiende succes van MC Koersel.
En tijden veranderen. Ook zo bij MC Koersel. Enkele bestuursleden en stichters van het eerste uur haakten af, meestal wegens familiale omstandigheden, en anderen kwamen in hun plaats. Wij kunnen ze hier niet allemaal vermelden omdat we er waarschijnlijk zouden vergeten. En allemaal hebben ze hun verdiensten gehad en hebben ze meegeholpen aan de uitbouw van MC Koersel.

In 1995 vierden we ons 25 jarig bestaan. Daar werden alle mogelijke oud leden die we konden opsporen ook terug uitgenodigd samen met de bestaande leden voor een feest. Terecht fier waren we allemaal. We kunnen enkel maar zeggen aan de mensen die de voorbije jaren deel uitgemaakt hebben of nog altijd deel uitmaken van de grote groep motortoeristen van MC Koersel: "Bedankt dat jullie erbij waren en nog steeds erbij zijn. Zonder jullie was er geen MC Koersel geweest en zonder jullie zou er ook nu geen MC Koersel zijn"
Op 18 maart 2003 kregen we van koning Albert de titel "Koninklijke" toegekend zodat we sindsdien officieel als KAMC Koersel door het leven gaan.


Augustus 2021 vierden we binnen de club het uitgestelde 50 jarig bestaan. Corona gooide roet in het eten voor wat betreft onze organisatie van de Vriendschapsrit in 2020 en 2021. We waren zeer ontgoocheld . . . .   We hadden ook gehoopt om een wat groter feest te geven en opnieuw de vroegere leden uit te nodigen maar ook hier moesten we het bewust wat intiemer houden omwille van de toen geldende Corona maatregelen. Maar de stichters van de club werden toch extra in de bloemetjes gezet.


Ondertussen bestaan we dus, als toerismeclub, officieel meer dan 50  jaar (1970-2022)  en al van bij het begin was MC Koersel een vaste waarde bij de treffens die door de BMB ingericht werden. Iedere jaar opnieuw waren we bij de laureaten op de prijsuitreikingen van al die voorbije jaren. Zowel nationaal als internationaal was MC Koersel altijd wel ergens vertegenwoordigd. En ook op het Limburgs kampioenschap was MC Koersel niet van de ereplaatsen weg te houden. Helaas is er niet veel documentatie meer van die vervlogen tijden. Foto's zijn er bij de verschillende leden uit die tijd nog altijd beschikbaar en die foto's worden af en toe nog wel eens bekeken als er herinneringen opgehaald worden. Vanaf 1970 werd door MC Koersel ook ieder jaar zelf een motortreffen ingericht. Telkens op de 3de of 4de zondag van juni. Vanaf 2003 kwam er ook het Allerheiligentreffen bij dat ingericht wordt op 1 november.
MC Koersel is altijd al een club geweest die verder dreef op de vriendschap tussen de verschillende leden. Dat maakt ook dat wij nu na al die jaren nog altijd bestaan en zelfs levendiger zijn dan ooit hoewel we allemaal een dagje ouder worden. Wij zouden graag wat jonge leden in onze club willen opnemen die we dan kunnen begeleiden om de fakkel van ons over te nemen en om de naam van KAMC Koersel levend te houden in de nationale en internationale motorwereld.
En ook aan de ex leden van MC Koersel, die ondertussen misschien terug een motor gekocht hebben maar die wij niet meer kennen, zouden we willen zeggen: "sluit terug aan bij Koersel en herbeleef de plezierige dagen van vroeger"

Als slot is een speciaal dankwoord aan Marcel Schaeken en Georges Timmers hier zeker op zijn plaats. Marcel is vanaf het ontstaan van MC Koersel meer dan 30 jaar voorzitter geweest en dank zij hem en Georges Timmers werden vroeger de fundamenten gelegd voor hetgeen KAMC Koersel nu is. Marcel rijdt jaarlijks zelf nog heel wat treffens in zowel binnen als buitenland. Hij is de geknipte persoon om als vraagbaak te dienen voor alle info over binnenlandse en buitenlandse treffens. Hij is er gewoonweg overal al meerdere keren geweest. In 2002 heeft hij beslist om uit het bestuur te gaan maar na het overlijden van Ivan Philtjens (2011) is hij volop terug aktief binnen het bestuur van deze club die hij vroeger heeft helpen oprichten.

KAMC Koersel Toerisme bleef ook niet door het noodlot gespaard. Alhoewel we ons gelukkig mogen prijzen dat er op al die jaren nog niemand van ons met de motor verongelukt is, verloren we in de voorbije jaren toch enkele gewaardeerde mensen.
In 1990 verongelukte onze goede vriend en bestuurslid Renaat Stalmans. (+ 03/05/1990) met de wagen. Hij was een gouden kerel met het hart op de juiste plaats. Altijd goedlachs en opgewekt. Altijd te vinden voor een grap.
Georges Timmers kwam ook om het leven in 1998 (+25/11/1998) door een dom ongeval met de wagen. Georges was ook de stuwende kracht achter de Provinciale Afdeling Limburg en zetelde ook in de beheerraad van de toenmalige BMB. Het was door zijn toedoen en onder zijn impuls dat in 1993 de FIM Rally in Hasselt kon georganiseerd worden onder de vleugels van zijn eigen "Promoto" organisatie.

En het leven gaat verder, ook zonder deze mensen . . . . . . . . maar MC Koersel vergeet hen niet.
Ook niet Sebastien Beys (+ 30/07/1994)
Ook niet Walter Vanierschot (+ 21/08/2003)
Ook niet Rob Demeulemeester (+ 06/02/2004)
Ook niet Marcel Schepers (+ 18/01/2005)
Ook niet Yvan Philtjens (+ 28/07/2011) bestuurslid sinds 2002.
Ook niet Guido Lemmens (+ 22/11/2015) Medestichter en erelid van MC Koersel Toerisme.
Ook niet Dhr Gustaaf Vanhees (+ 21 mei 2021) - stichter van AMC Koersel